Weetjes en feitjes

VHS videobanden
VHS videobanden

Smalfilmen was vroeger een kostbare zaak. Een spoeltje met 3 minuten materiaal kostte, inclusief ontwikkelen, ca. ƒ 20,00 (ca. € 9,00). Voor een uurtje film was je 400 gulden (ofwel 180 Euro) kwijt! Dus er ligt op heel wat zolders een groot kapitaal te vergaan.

Belangrijk is, hoe het materiaal bewaard wordt. Vochtigheidsgraad en temperatuur zijn hierbij heel belangrijk. Bewaar je film- en videomateriaal altijd in een donkere, stofvrije en vochtvrije ruimte.

Video en smalfilm op DVD

Door vocht kunnen schimmels ontstaan op de smalfilm waardoor het minder doorzichtig wordt. Kleur, contrast en helderheid zullen daardoor in de loop der jaren afnemen. Wacht dus niet te lang met het overzetten in verband met verval van het materiaal. Dat verval kun je soms ook letterlijk ruiken. Als jouw smalfilms een azijngeur verspreiden wordt het tijd om actie te ondernemen en ze over te laten zetten!

Toch zijn smalfilms van betere kwaliteit dan video’s. Videocassettes hebben een gemiddelde levensverwachting van 20 jaar en videorecorders worden nauwelijks nog gemaakt.

Om kwaliteitsverlies van videocassettes te minimaliseren moet je ze nooit bloot stellen aan hoge temperaturen. Bijvoorbeeld niet achter in een auto laten liggen die in de hete zon staat. Vermijd vocht, ook om jouw recorder te sparen. Vermijd stof. Bewaar cassettes altijd in de doos, rechtop met de volle spoel naar beneden. Vermijd sterke magnetische velden, dus leg de cassette nooit op een luidsprekerbox van een geluidsinstallatie en zet ze vooral niet in de buurt van een televisie. Straling van deze apparaten kan de metalen laag op de videobanden oplossen met beeldverlies als gevolg. Vermijd heftige trillingen of schokken. Spoel de band altijd terug nadat je hem hebt bekeken en spoel ze
regelmatig heen en weer.

Herken de verschillende 8mm smalfilm

Verschillende 8mm films
Verschillende 8mm films

Super 8 met geluid: Super 8 film is 8 mm breed. Is te herkennen aan de vrij kleine gaatjes. De bruine strepen zijn de geluidssporen.

Single 8 met geluid: De film is 8 mm breed. Op polyester basis, dun maar sterk. Is te herkennen aan de kleine gaatjes. Vanaf de zijkant gezien is de film doorzichtig. De bruine strepen zijn de geluidssporen.

Dubbel 8: De film is 8 mm breed. Is te herkennen aan de relatief grote gaatjes. Dubbel 8 wordt ook wel Normaal of Regular 8 genoemd.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.